2/3 Nopeuskestävyysharjoittelun mahdollisia hyötyjä joukkuelajeissa

 
 

Mihin viimeksi jäätiin, siitä nyt jatketaan.

Aiempi blogiteksti herätti sosiaalisessa mediassa kommentteja. Siellä nousi esiin mm. seuraavia pointteja nopeuskestävyyharjoittelusta: jos no-kea ohjelmoidaan treenikalenteriin, niin ohjelmoidaan harkitusti, ja esim. buustaataan sillä alkavaa kisakautta. Toisaalta muistuteltiin taito-nopeus-kestävyys- ominaisuuksien tärkeydestä YHDESSÄ, kun mietitään lajisuoritusta. Erittäin hyvää ajatustenvaihtoa, se on tervetullutta ja innostavaa - ja vie yhteistä tietämystä eteenpäin. Jatkossakin ajatustenvaihto on tervetullutta!

Mutta mitä ovat nopeuskestävyystreenin mahdolliset hyödyt joukkuelajeissa? 

1. OPTIMOI AJANKÄYTTÖÄ PERÄKKÄISTEN TREENITAPAHTUMIEN VÄLILLÄ 

Esimerkiksi jos henkilöllä on kaksi harjoitustapahtumaa päivässä, toinen voi sisältää kestävyyttä + nopeuskestävyyttä ja toinen voimatreenin. 

2. KEHITTÄÄ TAI YLLÄPITÄÄ KESTÄVYYSOMINAISUUKSIA & NOPEIDEN LIHASSOLUJEN MÄÄRÄÄ

Huomion arvoista on, että tämä riippuu monesta tekijästä, kuten henkilön harjoitustaustasta ja osin lihassolujakaumastakin.

3. TOISTUVISTA LYHYTKESTOISISTA JA KOVATEHOISISTA SUORITUKSISTA PALAUTUMINEN TEHOSTUU

Mutta: ollakseen kehittävää, peräkkäisistä no-ke-treeneistäkin täytyy palautua hyvin, jotta yllämainittu hyöty toteutuu. Eli muistetaan ohjelmointi.

4. LIIKKUMISEN TALOUDELLISUUS KEHITTYY 

Se ominaisuus, jota harjoitetaan kehittyy. Aivan kuten plyometrinen (eli kimmoisuutta ja hyppyjä/loikkia/ juoksua sisältävä) harjoittelu kehittää liikkumisen taloudellisuutta tuki- ja liikuntaelimistön kautta, kehittää nopeuskestävyysharjoittelukin energia-aineenvaihdunnan taloudellisuutta ja varsinkin, jos intervalleja on mietitty siltä pohjalta.

5. GLYKOGEENIVARASTOJEN KESTO KEHITTYY, SAMALLA KUN RASVOJEN KÄYTTÖ ENERGIANLÄHTEENÄ TEHOSTUU

Kehon kyky hyödyntää välittömiä ja pitkäkestoisia energianlähteitä kehittyy. Toki tässäkin on merkitystä sillä, mikä harjoituksen kokonaiskesto ja toisaalta yksittäisten intervallien kesto on ja mitä enregiantuottokanavaa halutaan kehittää. 

6. TEHOSTAA MITOKONDRIOISSA PROTEIINISYNTEESIÄ & VOI LISÄTÄ LIHAKSEN HIUSVERISUONITUKSEN KASVUA.

Tämä on riippuvaista jälleen kerran harjoitustavasta ja -määrästä ja vaatii kuitenkin pidemmän aikavälin kestävyysharjoittelua taakseen. 

7. LIHASSOLUN HAPPAMUUDENSÄÄTELY TEHOSTUU

Esimerkiksi natrium-kaliumpumppujen toiminnan tehostuminen, mikä taas vaikuttaa väsymyksen sietokykyyn suorituksen jatkuessa pitkään tai toistuvasti, kuten pelitapahtuma ja pelinaikaiset vaihdot.

8. MONIPUOLISTAA HARJOITTELUA & JA TOISAALTA MUISTUTTAA LAJISUORITUSTA!

Sitten vielä pari sanaa harjoitustaustasta.

Henkilön harjoitustaustalla on merkitystä, kun nopeuskestävyystreeniä ohjelmoidaan - sama asia kuin suorituskyvyn kehittämisessä yleensäkin: mitä vähemmän taustaa, sitä varmemmin tuloksia, kun ryhdytään tekemään töitä sen eteen. Toisaalta mitä vähemmän harjoitustaustaa, sitä suurempi riski loukkaantumisille, rasitusvammoille ja ylikuormitukselle, jos nopeuskestävyysharjoittelusta innostutaan liikaa kerralla. "Kaikki mulle ja heti NYT"- ajatus ei päde pitkäjänteisen suorituskyvyn kehittämisen ideaan. 

Kokeneemmilla ja kovatasoisemmilla urheilijoilla tie kehitykseen ei ole noin lineaarinen ja käyrä jyrkästi ylöspäin, vaan ohjelmointi ja keinot voivat vaatia tehosteita ja tarkempaa suunnittelua. Tasonnosto voi lukuina olla maltillisempi, vaikka merkityksellinen silti.

Nopeuskestävyyttä on arvioitu joukkuelajeissa esim. Yo-Yo- ja Beep-testillä, mutta rehellisyyden nimissä täytyy suhtautua niihin nopeuskestävyyden testeinä hieman varauksella: testin kesto jää kokonaisuudessaan niin lyhyeksi, että välttämättä nämä testit eivät ole kovin edustavia no-ke:n arvioimiseen. Eikä varsinkaan maksimihapenottokyvyn arvioimiseen.

Mutta nopeuskestävyydestä ja -harjoittelusta voi hyvinkin olla hyötyä joukkueurheilussa. Toisille enemmän kuin toisille, pelipaikastakin riippuen

Jatketaan lähiaikoina vielä yhden postauksen verran itse toteutuksesta

Korostan vielä, että sinun mielipiteet aiheesta, KOKEMUKSET ja tietämys ovat edelleen tervetulleita! Silloinkin kun olet eri mieltä. Kiinnostavaa olisi kuulla, onko no-ke-treenistä ollut sinulle tai sinun valmennettavillesi jopa haittaa?

Edellinen
Edellinen

"1/3: Nopeuskestävyysharjoittelu joukkuelajeissa, kannattavaa vai ei?